Tuesday, March 25, 2008

Offer Letter for CIMB HomeFixed Loan

Hari ni aku dapat call daripada En. Zulkifli (CIMB Bank Jalan Duta Branch) bagitau yang aku punya loan application dah pun lulus. So, dia kata aku boleh datang untuk sign offer letter bila-bila masa jerr. Waaa.. lama jugak diaorang proses aku punya application nih. Aku submit pada 29/02/2008. Tapi 23/03/2008 baru loan aku approved. Memandangkan aku tengah berkursus hari ni, so takleh la aku nak sign lagi letter offer aku tuu.. Ishh tak sabar2 dah rasanya aku nak sign. Punyalaa excited, maklumlah... inilah first rumah aku beli through auction. So, procedure wise memang aku tak tau... main redah jerrr...

16 comments:

Rina said...

Camna nak pilih lawyer?

KaiserKhairi said...

For first time buyer, baik ambik je lawyer yang appointed by bank yang kita buat loan.

In case kalau kita dah ada lawyer yang kita dah biasa deal & kita tahu diaorang buat kerja cepat & boleh diharap, boleh la request dengan bank nak pakai lawyer sendiri. Masa nak sign offer letter tu.. bgtau kat bank nama lawyer yang kita nak lantik tu. Supaya nanti bank tak memandai2 appoint panel lawyer dia.

Anonymous said...

saya nak tanya:
hari khamis ni nak bid rumah lelong.saya banyak tak faham tentang prosuder pinjaman,rumah yang nak dilelong tu gerannya hilang dan tak ada dalam simpanan bank. saya dah call develeper n bank tanya pasal geran ni, mungkin kena minta geran baru kat pejabat tanah. dengar kata 6 bulan juga le.

pastu geran ni ada kena-mengena ke dengan pinjaman bank? saya takut bank tak release pinjaman tu kalau tak de geran. betul ke? risau jugak kalau gitu, takut 90 hari tu berlalu begitu sahaja....

harap saudara dapat bagi pandangan dalam perkara tersebut..

knizam2000 said...

jangan beli rumah lelong yang dilelong oleh bank Public Bank, memang betul2 Ah Long

Anonymous said...

i pun confiuslah..perlu ke kita kena bayar pada jurunilai ni.sebab suami 1 beli rumah lelong juga kan pada bulan 10/2008. dal ler kita tak tahu procedure beli umah lelong ni...beli by agent...

masa lelong tu pun dia tak ckp ngan kita kena pgi skali ke tidak tempat lelongan tu..tup..tup..cal ckp rumah tu dah dapat kat i dengan harga yang tinggi...dari har rm55k jadi rm75k...aduh..terkejut...nak cancel agent ckp tak bleh coz dia dah sign masa lelongan tu..then sekarang buat loan ngan rhb bank..sampai sekarang lawyer belum call utk tukar nama lagi..rasa nya dah nak masuk 2 bln dah...tup..tup..jurunilai call mintak bayar rm500.00 kat dia plak...pening2...

nora said...

salam en khairi.. mcm mana sekarang masih lg membeli rumah lelong ke.. skrg dh ada berapa buah rumah?..

KaiserKhairi said...

buat masa ni belum dapat tambah lagi... belum ada modal yang mencukupi... still tengah mengumpul duit

edriza said...

Beli rumah lelong ni bukan kerja main-main.Banyak kajian latar belakang kena buat.Tambahan lagi bagi mereka yang memohon pembiayaan loan kerajaan. Fuh punyalah siksa jiwa dan raga dibuatnya.

1. Deposit Lelong: Kalau jenis freehold dah tentu 10% , rezab Melayu cuma 5% saja;

2. Apply penukaran hakmilik 'Deeds of Assignment (DOA); yang ni mau sampai 3 ke 4 ribu lagi bergantung pada harga rumah;

3. Syarat lelong pulak cuma bagi kita 90 ke 120 hari untok dapatkan biaya bank.fuh sakit tu.B iasa proses sahaja dah 3 bulan, disbursement mau dekat 6 bulan tak ke mampos namanya;

4. Rumah lelong yang ada penghuni,ni laaaaaaaaagi kes naya.Mula-mula kena buat report polis, cari gangster dan halau orang tu? Oh,tak semudah tu.Kutnya owner lama buat agreement sewa bertahun-tahun, bukan kita boleh senang-senang halau penghuni tu;

5. Tapi satu yang best, rumah lelong dijamin takder masalah project terbengkalai sebab dah siap kan?Yang penting kena pilih betul-betul yang complete dan latar belakang ok ler.

Ada apa-apa nak tanya email uitmgrad@gmail.com

ANNE said...

salam en kaiserkhairi,saya actually pun ingat nak bid rumah lelong kat rumah pangsa rampai idaman tu,tapi yg kat block
a. so nak tanya pengalaman encik dalam proses guaman sepanjang proses pembelian rumah tersebut berapa lama ambil masa untuk complete?ada apa-apa masaalah tak?berapa agak2 caj guaman?susah tak proses beli rumah tersebut melalui lelongan ni?ada kene bayar late charge tak? tolong pm ya. tq

tuanbri said...

sesiapa yang ada isu mengenai rumah lelong di Malaysia,

mungkin boleh hubungi saya di

Tuanbri.com Isu Rumah Lelong

Husnul Area said...

saya nak tanya, baru2x ni saya ade beli rumah lelong RM90k, saya dah byr dep 10%...then, skrg nak buat loan bank...saya tny city bank, diorg bg 80% jek dr harga 90k tu...mcm mane ek nk dptkan full loan untuk housing loan ni...agak2x boleh dpt ke x?

Anonymous said...

nak tanye skit, deosit 10% tu, kalau kita tak menang bidder, deosit tu akan hangus ke?

fitrifoto.blogspot.com said...

heerrmm..beli umah lelong nie pun kene stanby duit byk sikit sbb kite x tau maintenance rumah tu lg..klau nk senang buat loan dgn bank yg asal atau cawangan dye lg senang urusan..rumah lelong nie xde S&P cume agrement mase kite dapat bit harge rumah dgn agent yg kite bayar tu..sy citer dasar pengalaman sy byk gak pakai duit nasib je beli uma lelong..ape2 pun tgk uma tu dulu selidik.

Khadijah Saiful said...

Selamat sejahtera

Nak tanya, admin blog ni hidup lagi ke?

Tak update langsung dah blog dia.

Harap2 dia selamat.

Anonymous said...

Ntah

Adikchiek said...

Tu lah sye pun tertanya2 mana lah perginya tuan blog ni...sebelum sye nak beli rumah lelong sye msa tahun 2012 dulu sye dah try dah nak contac dia...tapi fail...moga2 dia sihat ...sye pun tertunggu2 dia update blog dia tu...my house Pulak alhamdulillah smooth beli rumah lelong pertama. ..and now beli rumah subsale kedua..lawyer memang tip top..biasanya pembeli penjual push lawyer, yang ni lawyer lak yg push kita orang...sangat syukur dapat kenal lawyer ni...
Jemput lah ke blog sye adikchiek.blogspot. (But baru je start tulis cerita rumah lelong part 3.. Next time sye tulis step by step beli rumah subsale lak. (La ni just stanby tulis diary je ,sbb mmg niat nak tulis step by step proses yg dilalui. Tq